Ten farsz zmienia wszystko. Roladki ze schabu tak soczyste, że trudno przestać je jeść

Dodano:
Roladki mięsne z warzywami i boczkiem Źródło: Shutterstock / hlphoto
Roladki wieprzowe z pieczarkami to dziecinnie proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne danie, które świetnie sprawdzi się jako codzienny i odświętny obiad. Zapraszam po przepis.

Soczysty, chudy schab i pieczarkowy farsz to duet idealny! Danie łączy prostotę wykonania z efektownym wyglądem i niezapomnianym smakiem. Aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso idealnie komponuje się z różnymi dodatkami.

Jak zrobić roladki wieprzowe z pieczarkami?

Na roladki najlepiej sprawdzi się schab środkowy, który jest stosunkowo delikatny i łatwo go rozbić. Wybierz kawałek o jednolitej grubości, bez polędwiczki i dużych przerostów tłuszczu. Ze schabu wykrawam 2 cm plastry, które następnie przekrawam na pół (nie do końca, żeby powstał duży płat mięsa) i cienko rozbijam. Tak przygotowane mięso oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz nakładam farsz. Wskazówka: mięso wieprzowe możesz zastąpić dietetycznym filetem z piersi kurczaka lub indyka.

Pieczarki na farsz do roladek podsmażam z cebulą na klarowanym maśle i doprawiam solą, pieprzem oraz aromatycznym tymiankiem. Gotowe roladki obsmażam na klarowanym maśle, podlewam niewielką ilością bulionu i duszę na patelni do miękkości z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Pozostały na patelni po duszeniu mięsa sos możesz zagęścić mąką lub zasmażką.

Przepis: Roladki wieprzowe z warzywami i boczkiem

Smak tak przygotowanego schabu rozpieszcza podniebienie. Danie wprost rozpływa się w ustach.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
448 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 duży liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaSchab umyj, pokrój i rozbij delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą na cienkie płaty (o grubości 3-5 mm). Każdy płat mięsa oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Przygotowanie farszuPieczarki oczyść i pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż, aż się przyrumienią. Dopraw farsz suszonym tymiankiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Nadziewanie i zwijanie roladekNa każdy rozbity plaster schabu nałóż równomiernie porcję farszu pieczarkowego. Zwiń mięso ciasno w roladkę. Każdą roladkę zepnij dwoma wykałaczkami lub obwiąż sznurkiem kuchennym, aby farsz nie wydostał się podczas smażenia.
  4. Obsmażanie roladekRozgrzej klarowane masło i obsmaż roladki z każdej strony na złoty kolor.
  5. DuszenieWlej na patelnię gorący bulion oraz dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj patelnię pokrywką i duś roladki 30-40 minut lub do miękkości mięsa. Gdy mięso zmięknie, zdejmij pokrywkę, zwiększ grzanie i odparuj nadmiar płynu, żeby sos zgęstniał.

Jak podawać roladki wieprzowe z pieczarkami?

Roladki wieprzowe z pieczarkami wykładam na talerz, a sos wlewam do sosjerki. Do rozpływającego się w ustach mięsa podaję m.in.:

  • ziemniaki z wody, purée ziemniaczane lub ziemniaki pieczone,
  • kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną lub kaszę kuskus,
  • kluski śląskie,
  • kopytka.

Ze smakiem schabu i pieczarkowego farszu doskonale komponują się m.in. surówki z kiszonej kapusty, kiszonych ogórków lub czerwonej kapusty oraz ćwikła z chrzanem, zasmażane buraczki, surówka z marchewki z dodatkiem czosnku oraz oregano. Danie możesz podawać nie tylko z sosem własnym, ale także np. sosem pieczarkowym, koperkowym, myśliwskim lub pieczeniowym.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...